
 

These FAQs are being provided as a guidance to many of the questions that have 
been received. The Treasurer’s office assumes no legal liability or responsibility for 
the accuracy, completeness, or usefulness of any information in these FAQs. 

FAQ’s: 

1. Q: Whom does the Telecommunication Occupation Tax apply to? 
A: The Telecommunication tax is levied upon every person, firm, partnership, 
corporations, or association engaged in the business of offering or selling 
telecommunications equipment or telecommunication services to the 
public for hire in the City of Lincoln. 

2. Q: What is the Telecommunication Occupation Tax rate? 
A: The rate is six percent (6%) on the gross receipts resulting from 
any telecommunication services and charges to a customer for 
which telecommunication services are provided. 

3. Q: What are the items being taxed? 
A: Phone cards, calling cards, rechargeable cards, telephone tokens and 
telecommunication services. Please refer to Lincoln Municipal Code 3.24 found 
at: http://lincoln.ne.gov/city/attorn/lmc/ti03/ch324.pdf 

4. Q: Where do I send my monthly payment and remittance worksheet? 
A: City Treasurer 

City of Lincoln 
555 South 10th St 
Lincoln, NE 68508 

5. Q: When is the Telecommunications Occupation Tax due? 
A: On or before the last day of each and every month the occupation taxes 
collected from the preceding month shall be paid to the City of Lincoln. 

6) Q: Whom do I contact if I have a question regarding Telecommunications 
Occupation Tax? 
A: City Treasurer’s office at 441-7457. 

7) Q: Where do I send a written request for additional information? 
A: City Finance Department 

http://lincoln.ne.gov/city/attorn/lmc/ti03/ch324.pdf


555 South 10th Street 
Lincoln, Nebraska 68508 

8) Q: How do I calculate sales tax? 
A: Contact the Nebraska Department of Revenue at (402) 471-5729 or visit their 
website at http://www.revenue.ne.gov/info/occupation_tax.html  

9) Q: Is there a late remittance fee? 
A: All late payments shall draw interest at the rate of one percent (1%) per 
month and shall be compounded quarterly. After default for six months, a 
penalty of five percent (5%) shall be added in addition to the interest charges. 

10) Q: What are the office hours? 
A: The City Finance department is open 8:00 – 4:30, M-F. 

11) Q: What service categories that take effect January 1, 2013 need to be reported 
on the occupation tax return? 
A: Section 3.24.100 Such statement shall report revenues and gross receipts by 
the categories of services listed in Section 3.24.080 (b)(1) Basic local exchange 
services, (2) inter-change services, (3)Commercial mobile services,(4) Electronic 
or electromagnetic transmission services,(5) Other communication services, 
and (6)Prepaid telecommunication services. 

12) Q: What is included in “mobile radio services”? 
A: It includes land-mobile FM UHF radio service for short distance, two-way 
communication. It is intended for use by an individual who possesses a valid 
GMRS license. GMRS radios are typically handheld portable devices. Mobile and 
base station style radios are available, but these are normally commercial UHF 
radios as often used in the public service and commercial land mobile bands. 
These are legal for use in this service as long as they are GMRS type-approved. 

13) Q: Do you need to notify the City of Lincoln when your business has permanently 
closed? 
A. Yes 

14) Q: Are any sales exempt from the Telecommunications Occupation Tax? A: Sales 
of telecommunications services charged to the United States government or any 
of its departments, or the State of Nebraska, or any of its agencies, subdivisions, 
or departments are not included as part of the gross receipts. 

15) Q: Do I need to remit a monthly Telecommunications Occupation Tax form for a 
Month in which I had no taxable sales? 
A: Yes. Or contact us at 402-441-7457 or occupationtax@lincoln.ne.gov  

16) Q: Is the Telecommunications Occupation Tax applied to (1) federal, state, and 

http://www.revenue.ne.gov/info/occupation_tax.html
mailto:or_occupationtax@lincoln.ne.gov


local taxes included in customer bills, and (2) any regulator surcharges 
included in the customer’s bill? 
A: Section 3.24.080 (b)5 provides in pertinent part “Telecommunication 
service . . . includes . . . (5) Any other telecommunication services that are a 
necessary component of the services provided, regardless of whether the 
services or fees are required by federal, state or local authorities or provided by 
telecommunication business . . .” Subsection (c) (6) also provides an 
applicable exclusion “(6) Any sales taxes imposed by the State of Nebraska 
pursuant to Neb. Rev. Stat. § 77-2703.” Taking these two provisions together, 
the only reference to taxes is subsection (c) (6) where sales taxes are specifically 
excluded from inclusion within “gross receipts”. The references to services and 
fees do not expressly include federal, state or local taxes nor is the City 
interpreting the ordinance to include taxes. In regards to regulatory 
surcharges, the ordinance includes “services that are a necessary component 
of the services provided, regardless of whether the services or fees are required 
by federal, state, or local authorities.” If a component of telecommunication 
service is provided, it doesn’t matter whether the service, or any associated fee, 
is required by a federal, state, or local authority; it is included within the 
telecommunication services that are taxable. The ordinance includes all such 
fees whether they are currently imposed or may be imposed in the future or 
whether they are called surcharges or some other term. There is no language 
to exclude any particular “regulatory surcharge”. 

17) Q: Does the occupation tax apply to phones purchased with prepaid wireless 
airtime? 
A: Occupation taxes apply only on the wireless airtime. 

18) Q: What customers does the tax apply to? 
A: The tax is applied to gross receipts where the telecommunication service 
is charged to an address within the City or on a business that is doing 
business within the jurisdiction of the City. 

19) Q: Is the infrastructure equipment for a Private Branch Exchange system 
taxable? A: No, the ordinance excludes the infrastructure related to any Private 
Branch Exchange System. 

20) Q: How does the tax impact projects with phones and electrical work? 
A: The occupation tax does not apply to electrical work unless it is a 
necessary component of telecommunication service. Only the component 
of the job that applies to telecommunication service are taxable. 

21) Q: Will labor be taxable for remote service work on phone systems? Would this 
change if the phones were internet based? 
A: It doesn’t make any difference whether the maintenance service is onsite or 
remote. It does make a difference as to where the customer is located. If the 



service is provided to a customer located within the city limits or the service is 
charged to an address within the city, the tax applies to those maintenance 
charges. The tax does not apply to customers or locations outside of the city. 
The connection of the phone system to the internet has no distinction under 
the ordinance. The Internet Tax Freedom Act specifically exempts telephony 
systems over broadband from the prohibition of taxation under the Act. 

22) Q: Does the tax apply to repairing a broken phone or pager? 
A: The selling and/or provision of telecommunication service is taxable. Section 
3.24.080 “(5) Any other telecommunication services that are a necessary 
component of the services provided, regardless of whether the services or fees 
are required by federal, state, or local authorities or proved by the 
telecommunication business. 

23) Q: Will this be something our accounts payable department will need to self-
assess tax to the city? Then we will turn around and charge the same tax to 
our customer? 
A: The occupation tax is imposed on the business not on the customer, as is the 
case with sales tax. Nothing prevents the business from passing that cost onto 
the customer. The City Council passed an amendment to the tax provisions to 
add the following specific language “The seller of telecommunication services 
may itemize, as an add-on charge, the tax levied on a bill, receipt, or other 
invoice to the purchaser, but the each seller engaged in selling 
telecommunication services shall remain liable for the tax imposed by this 
section.” 

24) Q: Is this to be implemented based on the date of services performed or the 
date billed? 
A: The date the services are performed. 

25) Q: Is the only exemption from this tax the government? Are churches 
required to pay this tax? 
A: There are a variety of services and charges that are excluded from gross 
receipts. The only customer-based exemption is the government. A 
customer is not exempt from the occupation tax by its status of exemption 
from sales tax. 

26) Q: Does this tax apply to wholesale transactions or retail 
transactions? A: This tax applies only to retail transactions. 

27) Q: Are lifeline services (home burglar alert, fire alert, onstar, etc..) subject to the 
Telecommunication Occupation Tax? 
A: No, these types of services are not considered telecommunication services. 

28) Q: When using the Online Payment System, when will the payment post to 



my Bank account? 
A: Payments will be processed on the first working day after the 25th of 
each month. The funds will be removed from your account on the next 
working day. Please see the examples below:* 

EXAMPLE 
1 
Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday 

24 25 

Tax Due 

26 
Payments 
processed 
by City 

Treasurer 

27 
Funds 
removed 
from your 
account. 

28 29 30 

EXAMPLE 
2 
Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday 

20 21 22 23 24 25 

Tax Due 

26 

27 28 
Payments 
processed 
by City 

Treasurer 

29 
Funds 
removed 
from your 
account. 

30 31   

 

EXAMPLE 
3 
Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday 

20 21 22 23 24 25 

Tax Due 

26 



27 28 
HOLIDAY 

Non‐ 
Working 

Day 

29 
Payments 
processed 
by City 

Treasurer 

30 
Funds 
removed 
from your 
account. 

31   

 

*Please note: Interest will not be charged on the account as long as the online 
payment process is completed by midnight on the last day of each month. 

Revised: 1/1/2013 


